« terug naar het overzicht

2021 een wisselvallig jaar voor Ce Camilo

29 december 2021
2021: EEN WISSELVALLIG JAAR VOOR CE CAMILO
We begonnen het jaar 2021 heel optimistisch in CE CAMILO. 2020 was zo´n moeilijk jaar met steeds de dreiging van de COVID, de kinderen thuis, geen peso steun van de Gemeente voor de zorg in CE CAMILO, dat 2021 alleen maar beter kon worden.

We maakten plannen voor de terugkeer van de kinderen en jongeren van de thuiszorg naar de zorg in CE CAMILO na de Carnaval. We tekenden een contract voor de kabine van onze revalidatiebus. We stuurden in januari projectvoorstellen naar de Gemeente en het Departement Atlantico en een ander voor revalidatiezorg voor Venezolanan met een handicap in het kader van het project voor humanitaire hulp aan de migranten, dat onze communiteit heeft opgezet met ondersteuning van de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank. En we begonnen in maart met een scholing die de Stichting Aluna uit Cartagena ons aanbood ter voorbereiding op een nieuw project: thuiszorg voor kleine kinderen met een handicap.

TEGENVALLERS: De eerste klap voor ons optimisme kwam van de Gemeente. Het Secretariaat van Onderwijs belde, niet om steun toe te zeggen, zelfs niet om te informeren dat ze hun schuld van 2019 gingen betalen, nee, het was een standje dat CE CAMILO niet aan geintegreerd onderwijs doet. Wij hebben alleen kinderen met een handicap en dat is niet volgens het nationale integratie beleid in het onderwijs. Dat onze kinderen niet geaccepteerd worden in het reguliere onderwijs is niet van belang. Ze moeten zich inschrijven in het openbare onderwijs dat hen daarna ”Integratie in huis” biedt, met wekelijks een bezoek van een leerkracht en een huiswerkpakket. Mooie integratie hè?
En de Kinderbescherming sloot zich aan bij het koor van de uitsluitende integratie. Ze financieren de zorg voor 100 kinderen en jongeren met een handicap in CE CAMILO. We zijn ze dankbaar voor deze steun want die heeft ons overeind gehouden in 2019, maar op de dag dat een tiener 18 jaar wordt moet ie uit het programma en de kinderen mogen maximaal 2 jaar in het programma blijven. Daarna moeten ze “overgaan naar een andere omgeving” In de meeste gevallen is dat een eufemisme voor thuiszitten. Het betekent dat we soms de zorg voor kinderen van 8 of 10 jaar moeten afbreken.
En natuurlijk bleef de COVID niet achter. Juist toen we weer wilden beginnen met de zorg voor de kinderen en jongeren in CE CAMILO begon de derde en ergste COVID golf in Barranquilla. Ik denk dat iedereen in Barranquilla wel een familielid of vriend heeft verloren. We waren net begonnen met de revalidatiezorg voor de Venezolanen toen we CE CAMILO 6 weken moesten sluiten om het risico van besmetting te beperken.
Zelfs de bus leed onder de COVID. De carosserie liep grote vertraging op vanwege ziekte en sterfgevallen in het bedrijf en pas eind augustus werd de bus opgeleverd en de week erop moest hij alweer terug naar de werkplaats vanwege een paar details in de afwerking. 

DIEPTEPUNTEN: De Gemeente is ons nog steeds 229 miljoen pesos (ongeveer 50.000 euro)
schuldig van een contract van 350 miljoen pesos voor de zorg voor de kinderen uit 2019. Ze erkennen de schuld maar zeggen niet wanneer ze die gaan betalen.
De hele maand januari hadden we geen contract met de Kinderbescherming vanwege problemen in Bogotá en ondanks vele beloften van de Nationale Directie dat dat niet weer zou gebeuren, zaten we de eerste weken van december weer zonder contract. We haden alles al georganiseerd om de zorg voor de kinderen in december te garanderen, maar we moesten alle plannen omgooien, de vacantie van het team, zelfs het kerstfeest voor de kinderen. En natuurlijk betekent geen contract, geen geld terwijl alle salariskosten doorlopen.

LICHTPUNTEN: Godzijdank waren er ook veel goede dingen in 2021:
 • De grote inzet van het team, dat op allerlei fronten tegelijk moest werken: een deel van de kinderen thuis, een deel in CE CAMILO, evaluaties voor de gemeente, de ambulante zorg voor de migranten, verslagen voor de kinderbescharming en scholingen voor de deelnemers van onze diensten. Ze deden het allemaal met veel liefde, soms tot ver na werktijd.
 • ​Het werk met de migranten is een hele klus, maar wel dankbaar werk. Het is mooi om te zien hoe de mensen arriveren met het busje van la “Mona” (een bijnaam die zowel “blond” als “aap” betekent), een kopje koffie drinken in de receptie, terwijl ze samen zitten te praten, en zorg en goede raad krijgen van het team. In de enquetes over de kwaliteit van de zorg vond iedereen alles 100% goed.
 • ​De hulp van de Secretaris van Gezondheidszorg van de Gemeente, dokter Humberto Mendoza. Dankzij hem konden we een contract tekenen voor Gemeenschaps Revalidatie voor 850 mensen met een hándicap in het zuidwestev van Barranquilla sur-occidente en kwamen er vier keer verpleegsters naar CE CAMILO om het team en de kinderen in te enten. Bijna het hele team en veel kinderen zijn nu beschermd tegen COVID.
 • De steun van de functionarissen van de Kinderbescherming in Barranquilla. We waren een van de eerste instellingen in het hele land die in januari en nu in december het contract met de Kinderbescherming konden tekenen want de functionarissen hier werkten tot ´s avonds laat en in het weekend om alles klaar te maken.
 • De samenwerking met de 58 instellingen in heel Colombia, die zorgcontracten hebben met de Kinderbescherming voor kinderen en tieners met een handicap. We hebben elkaar kracht en goede moed gegeven om door te gaan en voorstellen uit te werken voor de Kinderbescherming, kamerleden en de Nationale Regering om de zorg voor mensen met een handicap te verbeteren. Er wordt vaak niet geluisterd maar samen blijven we aandringen.
 • De steun van het oudercomité van CE CAMILO. Ze vergezelden ons in vergaderingen met de overheid en interviews met de radio en de krant om meer zorg voor hun kinderen te eisen.
 • De orthopedische werkplaats krijgt steeds meer klandizie en begint inkomsten te genereren voor de zorg aan de kinderen. Ondanks de COVID en ondanks alle veranderingen in de leiding na het vertrek van Guadalupe naar Bogotá.
 • In october begonnen we met het Departement het project Pedagogische Ondersteuning voor de integratie in het reguliere onderwijs van 300 kinderen met een handicap uit 6 gemeentes. We hebben een nieuw team voor dit project dat met veel enthousiasme hard werkt om alle taken voor 31 december klaar te krijgen. Het is een hele positieve ervaring geweest want de functionarissen van het Departement werken met veel inzet voor het onderwijs voor kinderen met een handicap. Elsa Noguera, die vroeger ook burgemeester van Barranquilla is geweest, hield in januari 2020 een inspirende toespraak toen ze begon als Gouverneur. Het is niet bij woorden gebleven, ze voert haar plannen ook uit.
 • En natuurlijk gebruiken we onze bus volop voor het werk in de dorpen. De bus is net als het team van CE CAMILO: multifunctioneel: Hij doet dienst als revalidatie en evaluatieruimte en om het team naar de dorpen te brengen. (En met de Kerst werd het een vrachtwagentje om cadeautjes naar die 300 kinderen te brengen).
 • De Stichting Aluna bood ons een scholing aan over de zorg aan kleine kinderen met een handicap. Het was een aangename verrassing dat we ook een uitstekende cursus kregen over fondsenwevring en begeleiding in het opstellen van een aantal documenten en strategieen voor dit thema. Vorige week hebben we een projectvoorstel naar Kindermissionswerke in Duitsland gestuurd met een aanbevelingsbrief van onze Aartsbisschop. Hopelijk wordt het goedgekeurd en kunnen we het project in juli 2022 beginnen.
 • Onze vrijwilligsters zijn ook een grote steun geweest. Ze hebben geld ingezameld voor spelmateriaal en kerstcadeautjes voor de kinderen en ook veel giften in natura: eieren, brood, speelgoed, kinderboeken, computers en meubels. De hulp van onze donateurs is fundamenteel geweest voor het functioneren en de investeringen van CE CAMILO. Met steun van stichtingen uit Bogotá en Zwitserland zijn we nu nog 100 zonnepanelen aan het installeren waarmee we practisch al onze electriciteit zelf kunnen opwekken. En dankzij giften uit Nederland hebben we een garage kunnen bouwen voor onze revalidatiebus. Twee bedrijven in Barranquilla hielpen ons met gratis bakstenen en straatklinkers.

Veel goede dingen. En vooral veel goede mensen. Heel veel dank voor al jullie hulp dit jaar en de afgelopen jaren. Alleen kun je niks. Ik weet dat God ons steunt want als hij tussen de armen geboren wilde worden als een hulpeloos kind, kunnen de kinderen en jongeren van CE CAMILO seker op zijn liefde rekenen. Maar vandaag de dag doet God zijn wonderen door middel van ons, de mensen. We moeten onze ogen, oren en armen openen, om de mensen met een handicap, de zieken, de migranten, onze buren en collega´s te zien, te horen en te omarmen, ook al is het een omhelzing in gedachten met een mondkapje op. Laten we liefdevol en open zijn in 2022. Alleen zo kunnen we een gezonde samenleving hebben,vrij van angst en geweld.

Ik wens jullie een gelukkige Kerst en een nieuw jaar vol gezondheid en welzijn.
Maria Poulisse CE CAMILO
Cra. 12F no. 100-35, Barranquilla
Cel. 320-5438381
mariapoulisse@yahoo.com.mx
www.cecamilo.org.co