« terug naar het overzicht

Bedankbrief van Leo van Beurden

6 augustus 2020
Beste Nanda,
 
Vele mensen hier zijn gedwongen werkeloos. Slechte economie. Vele fabrieken dicht. Maar ik heb het erg druk in deze onzekere tijd met de Corona virus. Dus sorry dat ik te lang gewacht heb om te e-mailen.
Allereerst van harte proficiat en bedankt. Ik hoorde dat de Drielse actie  voor de missionarissen weer goed verlopen is, ondanks dat je niet de straat op kon.  Ik hoorde, ik dacht  via (mijn broer) Chris, dat ik ongeveer 8.000 euro heb gekregen. Prachtig. Aan alle goede medewerkers en donateurs zeer van harte bedankt, want ik denk dat de economie in Holland ook wel wat moeizaam gaat. Nanda, voor al je inspanningen om Drielenaren te bewegen en te motiveren: Van harte bedankt.  Een ruggesteuntje in toch voor velen een moeilijke tijd is altijd erg welkom en aangenaam. Onze vrienden de Wilde Ganzen hebben ook goed hun best gedaan. Met wat op en neer e-mailen en voorstellen, waren ook zij bereid om mee te doen met ons project voor hulp aan laptop/h.p.loze kinderen rondom de scholen in Cigugur. Ook de bank heeft goed meegewerkt en een dag of 10 geleden hoorde ik dat er 201. en nog wat miljoen rupiah waren binnen gekomen. Dus het geld is er. Maar….
De Corona crisis doet nog steeds van zich gelden. Het scheen beter te worden, maar omdat de regering wat meer vrijheid gaf aan de bevolking, hielden de mensen zich niet goed aan de regels. Dus opnieuw verspreiding. Ook omdat de regering de economie wil opbeuren en bevorderen, mochten veel mensen weer halve dagen gaan werken onder strenge voorwaarden, maar Corona zag haar kans liggen en het gevolg laat zich raden. Iedere dag neem het aantal corona gevallen toe. Het signaal staat op vele plaatsen op rood = gevaarlijk. Aanvankelijk had ik al toestemming van de plaatselijke regering en onderwijsmensen om rondom Cigugur de school half open te maken voor die laptoploze kinderen. We hebben allerlei voorzorg al genomen, zoals  desinfecteer spul, handwassen, stromend water ketels  en al diens meer. Ook strenge regels voor kinderen en ouders, eigenlijk klaar om te beginnen. Ook de laptops kwamen binnen op ons kantoor, maar... Plots kwam er bericht dat het gebied rondom Cigugur ook was aangevallen door die Corona. Dus  moest iedere vorm van samenkomen worden voorkomen. Dat was enkele dagen geleden. Nu hoor ik dat in Cisantana enkele kinderen toch naar school komen en les krijgen van de onderwijzers, in afwachting totdat wij die laptops daar installeren. Wij zijn de zaak aan het uitzoeken. Dus vermoedelijk en hopelijk zal ons plan toch snel gerealiseerd kunnen worden. Ik zal Yeny (dat is de administratief medewerkster die voor Leo de aanvragen onderbouwt)vragen om meer gedetailleerde informatie te geven. Alles bij elkaar wordt het er voor mijn scholen en onderwijzers niet gemakkelijk op. De kinderen moeten dus thuis via elektronica leren. De onderwijzers maken iedere dag contact met de kinderen. Er worden video’s smaakt, vraag en antwoord. De leerkrachten moeten erg creatief zijn om de aandacht van de kinderen te krijgen. Soms werken ouders goed mee, op andere plaatsen hebben de ouders geen tijd voor hun kinderen of is de connectie(WiFi) niet goed. Ik denk wel dat het onderwijs een flinke knauw krijgt van Corona. Dit is nog maar het eiland Java. Hoe moet het gaan in de binnenlanden en op de andere eilanden, waar de toestand nog veel slechter is. Ik kwam een leerkracht tegen en die vertelde dat hij rondtrekkend onderwijzer is. Dus de kinderen allemaal thuis bezoeken en helpen. In ieder geval houden we er rekening mee, dat tot en met dit semester de toestand nog gevaarlijk, niet duidelijk of veilig is. Dan maar hopen dat er snel een medicijn uitkomt dat ons immuun maakt tegen de virus van Corona.
Nanda, ik hoop dat je mijn verhaal een beetje kunt volgen. Wij doen ons best en hopelijk kunnen de kinderen in die 4 plaatsen rondom Cigugur snel en goed geholpen worden. We houden jullie op de hoogte. Misschien is het wel goed, om dit verhaal met de Wilde Ganzen te delen.
Ik zelf maak het redelijk goed. Mijn darmen beginnen steeds beter te functioneren en hopelijk ben ik dan weer snel de oude. Ik ben nog wel steeds de nodige kilo’s kwijt. Maar wat is nodig?? Als ik me maar gezond voel. Ik werk nog volop en moet regelmatig naar school om al die leerkrachten belangstelling te tonen en moed te geven. We moeten ook via de zoom /komputer met de ouders praten, opdat die ook willen meewerken en begrijpen.
De kerk/kathedraal maakt ook een moeilijke tijd door. Mensen mogen met mondjesmaat  naar de kerk komen, onder strenge regels, zoals afstand, temperatuur opmeten, je eerst opgeven etc. Bepaald niet erg gastvrij..  We wachten dus op betere tijden.
 
Nanda, voorlopig genoeg gemaild. Mocht je de Drielse werkgroep tegenkomen, dan allemaal van harte bedankt. Ik zal Nollie de Leeuw wel schrijven, want ik denk dat haar reis met Chris naar mij toe in September ook wel niet door zal gaan. Groeten ook voor je moeder. Blijf goed gezond en hartelijke groeten vanuit Bandung van Leovb. Jammer dat de man van Riet Corten is heengegaan. RIP.