« terug naar het overzicht

Een nieuwe brief van Leo van Beurden uit Indonesie

17 mei 2022
Beste vrienden en goede donateurs!  

Het is vandaag de laatste vakantiedag i.v.m. suikerfeest. Wat een toestand. Meer dan 85 miljoen mensen zijn onderweg om familie een zalig lebaran/ ildulfitri of suikerfeest te wensen. Het mooie is dat ze rlkaar vergiffenis vragen voor de fouten van het afgelopen jaar. De wegen, treins en ander openbaar vervoer zitten tjokvol. Onvoorstelbaar en ondragelijk als je ergens uren en uren in de file staat. Ik zelf ben in Banding naar mijn medewerkers van pastorie of scholen geweest. Zeer gewaardeerd. De burelijke overheid hield geen opendag of reseptie. Dus heb ik de gubernur van west Jawa wn de burgemeester maar gebeld. Kontakt met andersgeoligen vind ik nog steeds een erg belangrijke taak voir de kerk.

Gelukkig ziet het ernaar uit dat de corona afneemt in Indonesia. Miljoenen mensen zijn al 3× gevaksineerd en dat schijnt goed te helpen. Het wachten is op een week na de vakantie. Als dan het aantal corona gevallen niet stijgt, dan mogen de maskers af en de kinderen weer naar school. Iedereen hoopt dat uiteraard van harte. Het kerkbezoek neemt ook weer toe. Dat alles wil wel zeggen, dat ik eind Juli naar Holland kom, na 4 jaar gevangen gezeten te hebben vanwege corona. Dus hoop ik jullie eing julie/augustus weer te ontmoeten.
Er is heel veel gebeurd in de afgelopen jaren. De scholen staan al jaren leeg en alle lessen worden on line/ via komputer gegeven. Grote problemen: vele ouders_ kinderen hadden geen mobieletje, laptop  of komputer. En als ze die al hadden, wisten ze niet hoe die te gebruiken. Ook verschillende onderwijzers/esse, weten niet hoe zo'n beestje werkt. Dus wij hebben als een gek vele kursessen/ lessen gegeven om mensen wegwijs te maken op digitaal gebied. Voordeel van corona is, dat nu en onderwijzets ,ouders en kinderen handig zijn met komputers of medsos.er worden regelmatig projekten gemaakt over de problemen uit het dagelijks leven. Dat wil zeggen dat het onderwijs heel veel veranderingen heeft ervaren. Hat klasieke onderwijs heeft plaats gemaakt voor  heel praktis en experimenteel onderwijs. Kinderen, geholpen door ouders presenteren hun bevindingen en via zoom krijgen ze dan op en aanmerkingen van klasgenoten en onderwijzers. Het onderwijs leeft en is waardevol

Dank aan corona. Dat betekent wel dat ik en mijn staf behoorlijk hard hebben moeten nadenken en bijlessen geven. Maar graag gedaan, gezien de goede ontwikkelingen
Maar de problemen zijn nog niet uit de lucht. Je weet dat ik veel arme ouders en kinderen op school heb. De kinderen op het bijzonder/ katoliek/ christelijke scholen moeten schoolgeld betalen. Het openbare onderwijs is gratis. De regering betaalt. Dus wat gebeurt er: mijn, ook katolieke kinderen verhuizen naar regeringsscholen, ook al zijn die islamitisch gekleurd. Ouders hebben vanwege de corona geen geld. Dus: hoofdpijn, hoe hou ik mijn scholen overeind??? Komt nog bij dat vele jongere gezinnen uit de dorpjes verhuizen naar de stad. Dus: ik heb geen kinderen meer in die kleine dorpsschooltjes. Als mijn scholen geen beter onderwijs geven als de regeringsscholen en als mikn scholen niet openstaan voor alle kinderen van watvoor godsdienst of afkomst ook, moet ik graag of niet op korte termikn enkele scholen sluiten. Ik wil dus nationele scholen maken, geen eklusieve godsdienst scholen. Hopelijk willen de niet christelikke kinderen dan naar mikn scholen komen, omdat het onderwijs stukke beter us. Een hele opgave.! Maar we gaan ervoor en ik heb vele goede leerkrachten.
Het zelfde probleem doet zich ook voor in de kerk/ katedraal. Vreemd, ondaks, dankzij corona is de kerk leeg, maar het aantal mensen dat de mis volgt via streaming/ on line is ontzettend groot. Voorbeeld:  al jaren geef ik bijbel uitleg aan de liefhebbers. Meestal heb ik zo' 40 mensen voor mikn neus zitten. Nu in de coronatijd maar 15 deelnemers, maar mikn lessen worden nu uitgezonden en dat betekent dar ruim 1000 mensen meekijken, vragen en lezen. Geweldig de mogelikkheden van de digitale aanbiedingen. Ook hier hartelijk dank aan vele jongeren/ slimmerikken die verstand hebben van komputers en dit alles mogelijk makan.
Verders fiets ik iedere dag rondom school en kerk. Ga bij de buurman zwemmen , zodat ik me redelijk gezond voel. Ik hoop natuurlijk dat jullie allemaal dezelfde ervaring hebben goed gezond en opgewekt de zomer tegemoet.

Allemaal heel veel groeten uit het probleemvolle, uitdagende en bloeiende Indonesia. dus tot ziens!