« terug naar het overzicht

Het Coronavirus in Colombia

2 april 2020
Beste mensen,

Ook in Colombia ontkomen ze niet aan het Coronavirus.  Maria schrijft: “Nu zitten we na een superdrukke week met het hele land in quarantaine. Gelukkig hebben we door met het hele team keihard te werken dinsdag al onze kinderen een voedselpakket, zeep en toiletpapier en een thuisplan met schoolpakketje kunnen geven. Met 24 chauffeurs is dat dinsdag allemaal rondgebracht wat een hele klus was, want veel kinderen waren verhuisd en hadden dat niet doorgegeven.  Nu gaat het team elke dag bellen. De meeste families hebben wel een mobiel maar voor alle zekerheid hebben we 25 van de allergoedkoopste gekocht en die aan de kinderen gegeven die geen telefoon hebben, zodat er in ieder geval enige communicatie is. We hebben ook 8 rolstoelen (van het project van  2014) en 6 aangepaste stoelen met tafelblad uitgeleend aan de kinderen die thuis geen fatsoenlijke stoel hebben om goed te zitten. Het was een heel werk om aan de spullen voor het voedselpakket te komen want er was meteen voedselschaarste en de prijzen schoten omhoog. Mondmaskertjes zijn niet meer te krijgen dus het team heeft het hele weekend zitten knippen en naaien om 5 maskertjes van stof te maken voor alle kinderen die ze thuis kunnen uitwassen. Nou ja die maskertjes zijn meer symbolisch, om de moeders het gevoel te geven dat ze niet helemaal machteloos staan tegenover het virus en hun kind een beetje kunnen beschermen. Handen wassen en goed eten is natuurlijk het beste. Gelukkig heeft de overheid order gegeven om alle huizen die afgesloten zijn vanwege wanbetaling weer aan te sluiten zodat de mensen in ieder geval water hebben. Het eten is moeilijker, want de meeste ouders leven van de straat: het zijn straatventers, mototaxistas, losse klusjes. Nu mogen ze de straat niet op dus ze verdienen geen cent. 
Gelukkig zijn veel rijkere mensen zich bewust van de situatie. Wij kregen in drie dagen tijd allerlei giften variërend van 10 tot 1000 euro, 500 rollen wc en keukenpapier en 300 stukken zeep waar we de voedselpakketten en de chauffeurs mee konden betalen.
De voorspellingen over de duur van de crisis lopen uiteen van 30 april tot eind van dit jaar. Gezien deze situatie willen we nu geen nieuw project opzetten. Daarom dienen we dit jaar een aanvraag in voor noodmaatregelen in verband met de Coronacrisis. Het gaat om voedselpakketten en de aanschaf van spel en leermateriaal, voorleesboeken, puzzels, blokken,  kleurpotloden, schaartjes etc. Dan kan ik een deel van de spullen die we nu hebben uitlenen aan de kinderen zodat ze thuis wat kunnen doen. De thuisplannen werken namelijk wel. Ouders met whatsapp hebben ons al foto´s gestuurd hoe ze samen met hun kind zitten te kleuren of plakken. Dat is fantastisch en hopelijk stopt dat niet als de kinderen weer naar CE CAMILO kunnen komen. Dus ik wil met het volgende voedselpakket veel meer spullen naar de kinderen sturen maar de kans dat dat weer (goed en compleet) terug komt is niet erg groot. Dus als de crisis voorbij is moeten we veel spullen nieuw aanschaffen. (Onder andere lakens want die zijn allemaal kapot geknipt voor de maskertjes) 
 
Het project van de mobiele eenheid staat nu helaas ook stop. We hebben een geweldige goeie vergadering gehad met Elsa Noguera, de nieuwe gouverneur, die heel enthousiast is over het project en samen met ons wil werken.  Het bedrijf dat ons de bus gaat verkopen had een nieuwe offerte gemaakt, maar voor we de aanbetaling konden doen kwam deze crisis dus het zal wel mei of juni worden voor we de bus kunnen kopen en op zijn vroegst september dat de bus gaat rijden. 
En ik hoop dat we geen problemen gaan krijgen met de aanschaf want de dollar is hier van 3.000 naar 4.200 pesos geklommen. En de kans is groot dat het Gouvernement en de Gemeente nu de projecten afblazen. De kinderbescherming is akkoord met de thuiszorg dus ik hoop dat zij ons niet gaan korten want anders zijn we na de Corona crisis failliet. 
 
Maar onze eerste zorg zijn nu de kinderen, waarvan er een aantal heel kwetsbaar is omdat ze ademhalingsproblemen hebben en afhankelijk zijn van de zorg van anderen. 
En wat mij heel veel energie en animo geeft is de geweldige inzet van ons team, de hulp van bekenden en wildvreemden, en nu ook de fotos van de moeders die met hun kinderen aan de thuisplannen werken. 

Hartelijke groeten, 

Maria

Hieronder wat foto's die Maria ontving van de ouders