« terug naar het overzicht

Kerstgroet van Maria uit Barranquilla 2017

27 december 2017

Lieve familie en vrienden,
Het is een beetje laat voor een kerstkaart –maar in Nederland is het nog tweede kerstdag dus vooruit.

Het jaar 2017 begon voor ons slecht met de sluiting van het Gezondheidscentrum San Camilo. Het was financieel niet meer vol te houden dus we hebben het trieste besluit moeten nemen om te sluiten. Gelukkig heeft de burgemeester beloofd dat hij het gebouw overneemt en er in 2018 opnieuw een gezondheidscentrum gaat organiseren. Waarschijnlijk geen 24 uur zorg, maar in ieder geval overdag .
Voor CE CAMILO was 2017 financieel gezien ook geen best jaar want de kinderbescherming en de gemeente Barranquilla bleven ons wel steunen maar met hetzelfde bedrag als in 2016 en omdat de lonen 7 procent omhoog gingen was dat niet genoeg om alle uitgaven te dekken. Gelukkig konden we met de giften die we kregen toch alle activiteiten uitvoeren. 
Voor de zorg en het onderwijs in CE CAMILO was 2017 wel een heel goed jaar:
  • Ongeveer 2.600 mensen met een handicap hebben deelgenomen aan de verschillende programas van CE CAMILO. 220 kinderen in aangepast onderwijs en revalidatie, 97 jongeren in het Vakonderwijs, 554 patienten in ambulante therapie en de orthopedische werkplaats, en zo´n 1.500 mensen van alle leeftijden in RBC (Revalidatie met Basis in de Communiteit)
  • In januari kwam eindelijk de inspectie uit Bogotá van de INVIMA voor de toekenning van de vergunning voor de orthopedische werkplaats. Het was een uitgebreide inspectie maar uiteindelijk zeiden ze dat we bij de  beste orthopedische werkplaatsen van Colombia horen. Ze vroegen zelfs toestemming om foto´s van onze werkplaats te maken voor hun directeur in Bogotá.   
  • In maart is de tuinderij van het vakonderwijs van start gegaan. In 2018 willen we zo werkgelegenheid creëren voor de jongeren en contracten afsluiten met de gemeente en bedrijven voor plantsoendienst.
  • Het naaiatelier, de timmer- en schilder werkplaats hebben dit jaar grote vooruitgang geboekt. Ze hebben met vaste ontwerpen gewerkt en maken nu erg mooie dingen. In 2018 gaan we die via website verkopen. www.cecamilo.org.co·      
  • Het RBC team heeft in 12 wijken van Barranquilla een comité RBC georganiseerd. Elk Comité heeft een actie plan gemaakt om de zorg en de participatie van de bevolking met een handicap in hun wijk te verbeteren.
  • We hebben een campagne opgezet om kerstcadeautjes in te zamelen voor alle kinderen van de programma´s en hun broertjes en zusjes. Heel veel mensen en bedrijven hebben geld of speelgoed gegeven. Zo hebben ruim 2.000 kinderen een cadeautje gekregen. De laatste worden deze week met onnozele kinderen uitgedeeld.
  • 2 december heeft de krant el Heraldo een kringgesprek georganiseerd met 20 instanties over de Internationale Dag van het Handicap. Die publiciteit is erg belangrijk om tot een beter gehandicaptenbeleid te komen.  
  • Het project voor de rijdende revalidatie in een eigen bus is nog steeds niet van start gegaan maar de financiering is bijna rond. In januari krijgen we een gift voor dit project van de stichting John Ramirez Moreno uit Bogotá.  De Wilde Ganzen gaan kijken of ze ons met de inrichting kunnen helpen.                                             [Integrar imagen]
  • Tijdens mijn vacantie in Nederland heb ik 5 projecten in Nederland bezocht waar mensen met ene handicap wonen en leven. Ik heb een verslag van die bezoeken gemaakt voor de Kinderbescherming en eind januari ga ik met de nationale directie van de kinderbescherming in Bogotá praten over hun  beleid voor de zorg voor kinderen en volwassenen met een handicap. Ik hoop dat zij ook een bijeenkomst organiseren met het Ministerie van Onderwijs. Het Ministerie heeft het nobele standpunt dat alle kinderen met een handicap in het reguliere onderwijs opgenomen moeten worden. Er is dus geen geld nodig voor speciaal onderwijs. Helaas gaat volgens de officiële cijfers in Barranquilla maar 13% van de kinderen met een handicap naar school! Het beleid is dus niet echt succesvol. Maar goed, laten we het maar positief zien: er is nog volop gelegenheid voor verbetering.

Ik wil jullie allen heel hartelijk danken voor alle belangstelling en steun, heel veel groeten en een gelukkig nieuwjaar.

Maria