« terug naar het overzicht

Zonnepanelen voor CE Camilo (2017)

31 mei 2017
Maria Poulisse vraagt in 2017 onze steun voor de aanschaf van zonnepanelen, zodat ze zelf energie op kunnen wekken. Dit is belangrijk om verschillende redenen. 

Op de eerste plaats is de maandelijkse energierekening erg hoog. Schrik niet, hij is €1415 per maand, waarvan €980 voor electriciteit en €435 voor belasting openbare verlichting en veiligheid. Met zonnepanelen kan die rekening een stuk omlaag en dat geld kan dan weer voor andere zaken gebruikt worden. 

  

Op de tweede plaats staat er veel dure apparatuur in CE Camillo, met name in de orthopedische werkplaats, maar ook zijn er natuurlijk computers voor het administratieve personeel. Iedere keer als de stroom uitvalt, en de apparatuur overschakelt op het noodaggregaat, krijgt deze apparatuur een klap. Met een constante stroomaanvoer via zonne-energie, wordt de levensduur van de apparatuur verlengd.

   

Op de derde plaats wordt het met zonne-energie betaalbaar om airconditioning te laten draaien. De gemiddelde temperatuur in Barranquilla is 35 graden en zowel het personeel van CE Camilo als de gehandicapte kinderen hebben veel last van de hitte. In CE Camilo werken inmiddels 70 mensen, en krijgen meer dan 300 kinderen en jongeren een dagbesteding, onderwijs en therapie. Het personeel is goed geschoold en vele van hen komen van buiten de krottenwijk waar CE Camilo staat. Deze mensen zijn gemotiveerd om in deze wijk voor deze kinderen te werken, maar ze zijn niet gewend aan ruimtes zonder airconditioning. Willen ze dus goed geschoold personeel behouden, dan is airconditioning een must. 

   

Op de vierde plaats zijn zonnepanelen in Colombia, net als hier in Nederland, een duurzame en milieuvriendelijke bron van energie. En, de zon schijnt er volop!